AA 2024 Levhanın Artışlı Şekillendirilebilirliğinin Üç Boyutlu Lazer Tarama Metoduyla İncelenmesi - Halil BAYRAM; Nurullah Sinan KÖKSAL (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada, günümüzde sac metal şekillendirme sektöründe giderek artan ve çeşitlilik gösteren az sayıdaki talepleri ekonomik açıdan ucuz, zaman açısından da kısa sürede gerçekleştiren artışlı şekillendirme yönteminin değişik parametrelerdeki davranışları incelenmiştir. Çalışmada, artışlı şekillendirme yönteminin çeşitlerinden tek noktalı artışlı şekillendirme yöntemi kullanılmıştır. Malzeme olarak ise 1 mm kalınlığındaki AA 2024-T3 levhalar tercih edilmiştir. Referans bir geometri belirlenip takım yolları, dikey ilerlemeler ve yağlama için kullanılan yağlar değiştirilerek şekillendirmeler yapılmıştır. Takım devri, takım çapı ve yatay ilerleme değerleri ise çalışma boyunca sabit tutulmuştur. Şekillendirmeler sonrasında elde edilen parçaların geometrik doğruluklarını yüksek hassasiyet değerleri çerçevesinde inceleyebilmek için üç boyutlu lazer tarama yöntemi kullanılmıştır.