Tıp fakültesi öğrencilerinin kraniofasiyal ölçümlerinin antropometrik değerlendirmesi - Mahmut Esat Ünsaçan; Büşranur Ekinci; Sultan Merve Günaydın; Mustafa Erdi Aksoy; Kübra Tuncer; Fatma Sena Özbal; Fatma Betül Şanda; Tuğbanur Bakan; Hakan Dedeoğlu; Zeliha Fazlıoğulları (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Çalışmada Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi 1 ve 2. sınıf öğrencilerinin kraniyal ve fasiyal bölgesinde yapılacak antropometrik ölçümler ile normal değerlerini belirlemeyi ve cinsiyetler arasındaki olası farklılıkları araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışma, yaşları 18-24 arasında değişen toplam 200 sağlıklı birey 107 erkek, 93 kadın üzerinde yapıldı. Tıp Fakültesi 1 ve 2. sınıf öğrencilerinden oluşan gönüllüler üzerinde baş ve yüz ölçümleri, göz ölçümleri, burun ölçümleri ve ağız çevresindeki ölçümler olmak üzere 4 ana gruptan oluşan ölçümler alındı. Yapılan morfolojik değerlendirme sonucunda elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak tanımlayıcı istatistikler yapıldı. Bulgular ve Sonuç: Çalışma sonucunda baş genişliği, filtrum uzunluğu ve ağız genişliği haricindeki tüm parametrelerin ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı ölçüde erkek bireylerde daha yüksek olduğu tespit edildi. Elde ettiğimiz veriler, diğer ülkelerde yapılan araştırma sonuçları ile farklılıklar göstermektedir. Bu da bize standart ölçümlerin ülkeden ülkeye farklılıklar gösterebileceğini ve kendi standartlarımızı belirleyerek kullanmamız gerektiğini göstermektedir