Japonya’da Fen ve Fizik Öğretmenlerinin Mesleki Gelişimi ve Mesleki Gelişimde Japon Yaklaşımı: “Ders Araştırması” - Dürdane BAYRAM JACOBS (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı Japonya’da fen ve fizik öğretmenlerine yönelik mesleki gelişim programlarını açıklamaktır. Bu çalışmada, özellikle “ders araştırması” yaklaşımı ele alınmaktadır. “Ders araştırması” öğretmenlerin mesleki gelişiminde kullanılan bir yaklaşımdır. “Ders araştırması” Japonya’da geliştirilmiştir ve pek çok ülkede öğretmenlerin mesleki gelişiminde başarı ile uygulanmaktadır. Tarama modelinde yapılan bu araştırmanın verilerinin toplanmasında nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, doküman analizi yapılırken, birincil kaynaklara ulaşılmaya çalışılmış, dokümanlar çözümlenmiş, veriler analiz edilerek sunulmuştur. Doküman incelemesinde kullanılabilen yollardan biri de uzman bilgisine başvurmaktır. Bu araştırmada da Japonya’dan bir uzmanın bilgisine de başvurularak güncel ve gerçek bilgiler toplanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın sonunda, Türkiye’de fen ve fizik öğretmenlerin mesleki gelişimi için öneriler geliştirilmiştir.