ПОЗИТИВНОПРАВНА ПРОБЛЕМАТИКА ЗАКОНА О ФИНАНСИЈСКОЈ КОНСОЛИДАЦИЈИ ПРИВРЕДНИХ ДРУШТАВА ФБИХ 2014. - Мирела Чокић (Годишњак Правног факултета у Бањалуци)
Сходно постојећим (не)приликама у привреди Бо- сне и Херцеговине (даље: БиХ) јавила се потреба за нормирањем тј. доношењем нове законске регулативе у области опстанка и на- ставка рада/пословања привредних друштава. Тако се упркос по- стојању Закона о стечајном поступку ФБиХ и институту реор- ганизације привредних друштава који третира, дошло до закључ- ка да у крајњој итерацији егзистирања привредног друштва, тај исти институт не може получити, нити понудити нека нова и боља практична рјешења за успјешну санацију истих. Стога је, а због оваквог свеопштег стања у привреди и све лошијег посло- вања итекако значајних привредних друштава држава одлучила интервенисати у овој области кроз доношење и примјену акту- елног Закона о финансијској консолидацији привредних друшта- ва у ФБиХ (даље: ЗФКПД ФБиХ). Наведени закон кроз примје- ну Елабората (који су sui generis за свако привредно друштво) резервише већи дио надлежности и контроле, као и одговорности ресорних министарстава у области привређивања. Исти се осим тога, односи како на она привредна друштва с већинским учешћем државног капитала, тако и она са 100% омјером капитала у приватном власништву, за шта сматрамо да је велика предност. У контексту наведеног, највећи дио овог рада се управо односи на суштински дио позитивноправне проблематике нормиране ЗФКПД ФБиХ.