Kamus-ı Türkî’de Seçim Sınırlamaları (Selectional Restrictions in Kamus-ı Türkî) - Şahru Pilten Ufuk (Skad)
Dil sistematikbir yapıya sahiptir. Bu dizge içindeki bütün unsurlar gibi konuşmacının kelimeseçimi de bir düzen dâhilinde gerçekleşir. Cümleler rastgele seçilmiş sözlükbirimlerden oluşmaz. İki sözlük birimin birlikteliği ancak anlam yapılarındabulunan ve ögelerin birlikte kullanılabilirlik özellikleri üzerine bir takımşartlar getiren önerme özellikleri uygunsa gerçekleşebilir. Seçim sınırlaması olarak adlandırılan buönerme özelliklerine dikkat edilmemesi anlam bozukluğuna sebebiyet verir. Buyüzden sözlük birimlerin seçim sınırlaması bilgisinin sözlüklerde yer almasıdil kullanıcıları açısından önemlidir.Peki, Türksözlükçüğünde bir dönüm noktası olarak görülen Kamus-ı Türkî’de madde başıkelimelerin seçim sınırlamalarına ne ölçüde yer verilmiştir? Seçimsınırlamaları okuyucuya hangi yöntemlerle aktarılmıştır? Çağdaşı sözlüklerdenbu konuda farklılık göstermekte midir? Seçim sınırlamalarına vermiş olduğu değerŞemsettin Sami’nin dünya görüşüyle ilişkilendirilebilir mi? Bu çalışmada buaraştırma sorularına cevap aranmaktadır.