Моделювання прокатування шариків в гвинтоподібних валках - D. Sokhan; V. Makovei; P. Protsenko (Mechanics and Advanced Technologies)
Проведено моделювання декількох варіантів прокатування шариків  з  модельного матеріалу алюмінієвого сплаву AL-1100 та підшипникової сталі ШХ-15  з використанням програмного пакета Deform 3D. В якості профілюючих елементів для отримання шариків  використовували гвинтоподібні валки. Досліджено вплив різних параметрів на напружено-деформований стан елементів валків та заготовки. Показано, що процес якісно відбувається без змащення при високому коефіцієнту тертя до 0,4. При цьому напруження на поверхні валків не досягають  максимальних напружень для штампових сталей. Запропоновано технологію та конструкцію валків для отримання шариків з циліндричних заготовок.