ВІЙСЬКОВА ДОКТРИНА КОСТЯ ЛЕВИЦЬКОГО В РОЗБУДОВІ ЗУНР - A. V. Stechyshyn (Law and Safety)
Проаналізовано процеси державотворення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР), з’ясовано внесок К. Левицького в утвердження основоположних ідей західноєвропейської ліберальної демократії в розбудові інститутів державної влади ЗУНР та формування на цій основі військової доктрини. Наголошено, що К. Левицький, будучи головою Української парламентарної репрезентації, доклав чимало зусиль для створення української військової формації у складі австрійського війська. У цей час розгортають свою діяльність громадські організації, які ставили собі за мету патріотичне виховання молоді та її військовий вишкіл. Як голова уряду ЗУНР К. Левицький, не дивлячись на свій цілком цивільний статус державного діяча, зрозумів значення військової організації та складний характер підготовчої роботи для негайної організації власних національних збройних сил. Він забезпечив правове регулювання військово-адміністративних інститутів та існуючих національно-територіальних самоуправ Східної Галичини, створив правову базу для організації збройних сил ЗУНР на національно-територіальних засадах.