ENFLASYON HEDEFLEMESİ REJİMİ VE TÜRKİYE'DE UYGULANABİLİRLİĞİ - Ayşegül Atabey; Taha Bahadır Saraç; Zeynep Karaçor (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
1990'lı yıllarda Yeni Zelenda, Kanada, İngiltere gibi göreli yüksek enflasyon oranına sahip ülkelerde uygulanmaya başlayan enflasyon hedeflemesi rejiminin son yıllarda birçok merkez bankası tarafından benimsenmesi, enflasyon hedeflemesi stratejisine duyulan güveni artırmıştır. Bu güven neticesinde de, TCMB 2002 yılından itibaren örtük enflasyon hedeflemesi rejimine, 2006 yılı itibariyle de açık enflasyon hedeflemesi rejimine geçtiğini ve enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğunu kamuoyuna duyurmuştur. TCMB'nin açık enflasyon hedeflemesi rejimine geçtiği 2006 yılı sonunda ise, gerçekleşen enflasyon oranın ±2 belirsizlik aralığını aşması, söz konusu rejimin Türkiye'de uygulanabilirliğini tartışılır hale getirmiştir. Bu amaçla hazırlanan çalışmada, Türkiye'de enflasyon hedeflemesi rejiminin ön koşullarının sağlandığını fakat rejimin Türkiye'deki uygulamasının büyüme, istihdam ve cari açık üzerindeki etkilerine karşı hükümetlerin özellikle büyüme ve istihdam konusunda yapısal sorunları çözecek güçte farklı politikalar oluşturması gerektiği gibi sonuçlara ulaşılmıştır.