KAOS TEORİSİ ÇERÇEVESİNDE BİREYSEL YATIRIMCI DAVRANIŞININ ANALİZİ - Mehmet Kahyaoğlu; Süleyman İç (İşletme Bilimi Dergisi)
Kaos Teorisi günümüzde alternatif bir bilimsel yaklaşım olarak kabul edilmekte ve bu yaklaşım temelinde yapılan çalışmaların sayısı giderek artmaktadır. Borsalar sahip oldukları dinamik özellikler itibariyle Kaos Teorisinin önemli inceleme alanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmanın amacı bireysel yatırımcı davranışının Kaos Teorisi çerçevesinde incelenmesidir. Bu kapsamda 2009-2011 döneminde Borsa İstanbul'da işlem yapan 68 bireysel yatırımcının gerçek işlem hacimleri arasında görülen kısa vadeli istatistiksel olarak anlamlı korelasyonların farklı piyasa parametrelerine göre değişimi ortaya koyulmuştur. Çalışma kapsamında fiyat hareketlerinin oluşan korelasyonlar üzerinde oldukça etkili olduğu, diğer bir ifadeyle, hisse senedi fiyatlarının yüksek oranda azaldığı dönemlerde yatırımcılar arasında görülen negatif korelasyonların sayısının arttığı tespit edilmiştir.