PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN KENDİNİ AÇMA DAVRANIŞLARININ GELİŞİMİNİN İNCELENMESİ - Hüseyin Izgar; Coşkun Arslan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmada Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü Öğrencilerinin kendini açma davranışlarının gelişimi incelenmiştir. Araştırmada, genel tarama modellerinden izleme yaklaşımıkullanılmıştır. Bu araştırmanın evreni Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerdir. Araştırmada 1999-2000 eğitim-öğretim yılında, Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikoloji Danışma ve Rehberlik ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümlerine kaydolan öğrenciler araştırma grubu olarak seçilmiştir. Bu amaçla Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümlerine 1999-2000 eğitim-öğretim yılında kaydınıyaptıran öğrencilere, 1., 2. ve 4. sınıfta Selçuk 1989 tarafından geliştirilen Kendini Açma Envanteri uygulanmıştır. Araştırmada Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin kendini açma davranışlarının gelişimi, zaman, cinsiyet ve bölüm değişkenleri açısından incelenmiştir. Araştırmanın analizinde tekrarlayan ölçümler için iki yönlü varyans analizi, bağımlıve bağımsız t testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü öğrencilerinin kendini açma davranışlarının 1. sınıftan 4. sınıfa kadar olan zaman diliminde arttığıve sosyal bilgiler Öğretmenliği bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin 1. sınıftan 4. sınıfa kadar olan zaman diliminde, kendini açma davranışlarının açılınan kişiler konusunda ya aynıdüzeyde kaldığıya da anlamlıdüzeyde düştüğü bulunmuştur. Cinsiyet konusunda ise kız öğrenciler ile erkek öğrenciler arasında bazısınıf düzeylerinde açılınan kişiler konusunda anlamlıfark bulunmuştur.