ŞUKASAPTATİ’DE KADIN MOTİFİ - Şengül Demirel (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Aslında eğlenceli ve gerçek dışı gibi görünseler de masallar, toplumun değer yargıları ile ilgili önemli mesajlar içerir. Kültür aktarımı yaparken, bir yandan da toplumun eğitilmesine katkı sağlar. Nelerin yanlış, nelerin doğru olduğunu öğretir. “Şukasaptati” Hint edebiyatında önemli bir yere sahiptir. “Papağanın Yetmiş Öyküsü” olarak da bilinen bu kitap içinde yetmiş öykü bulunmaktadır. Öykülerin ana temasını “kadın” oluşturmaktadır. Öykülerdeki kadınlar sadakatsiz, kurnaz ve hilebazdırlar. Erkekler kadınlar karşısında hep aciz kalırlar. Eserde, her ilginç, yetmiş tane öykü yer almaktadır. Şukasaptati, “Çerçeve Öykü” olarak adlandırılan bir giriş öyküsüyle başlamaktadır. Çerçeve öyküde, diğer öyküler için giriş teşkil eden genel bilgiler verilmekte, öykünün asıl kahramanı olan papağan ve Prabhavati’nin kim olduğu anlatılmaktadır. Kocasının çok seven Prabhavati, kocasının uzaklara gitmesinin fırsat bilerek sevgilisiyle buluşmak için gece sokağa çıkmak ister. Papağan da öyküler anlatarak onu oyalar ve evden çıkmasını engeller. Papağanın anlattığı öyküler hep kadınların sadakatsizliği ve kurnazlığı ile ilgilidir. Şukasaptati içinde kadınlara öğüt verilir gibi gözükse de gerçekte ders alması gereken erkektir. Bu masalın çıkış nedeni, temiz ve saf Ari erkeklerini kadınlara karşı uyarmaktır.