Keçiborlu İlçesi’nde Bulunan Phrygıa Pisidiası Kaya Mezarı Örnekleri - Serdar Berber (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Keçiborlu İlçesi günümüzde Akdeniz Bölgesi’nde olup, Antik Dönem’de Pisidia Bölgesi sınırları içerisinde kalmaktaydı. Phrygia Pisidia’sı olarak adlandırılan bu bölgede bulunan ve Keçiborlu’ İlçesi’nin farklı köylerine dağılmış olan kaya mezarları makalemizin konusunu oluşturmaktadır. Keçiborlu İlçesi’ne bağlı Aydoğmuş Köyü’nde üç adet, Kaplanlı Köyü’nde bir adet, İncesu Köyü’nde bir adet ve Çukurören Köyü’nde bir adet olmak üzere toplam altı adet kaya mezarı ilk kez Mehmet Özsait başkanlığında yürütülen Isparta-Burdur yüzey araştırmalarında bahsedilmiştir. Bu kaya mezarları üzerine şimdiye kadar detaylı bir çalışma yapılmamış olup, bu eserler tarafımızdan gerçekleştirilen bir yüksek lisans tezi kapsamında değerlendirilmiş, kaya mezarlarının planları, kesitleri çizilmiş ve detaylıca fotoğraflanarak belgelenmiştir2 . Kuzeybatı Pisidia olarak da adlandırılan bölgede yer alan kaya mezarları yerleşim yeri ilişkileri, çevresinde ele geçen arkeolojik malzemelerin ve mimari değerlendirmelerin sonucunda Roma Dönemi’ne tarihlendirilmektedir. Pisidia’nın Phrygia’ya açılan kapısı konumundaki Keçiborlu’da yer alan bu kaya mezarları üçgen kırma çatı tavanı, basit ve sade girişleri, üçgen alınlıkları, dikdörtgen-kare girişleri, bir-üç arasında değişen kline sayıları, tek odalı olmaları gibi birçok başka Phryg etkili öğeyi kendi potasında eritip yerel özelliklerle kaynaştırarak bir mezar geleneği yaratmışlardır. Dolayısıyla bu kaya mezarlarının incelenmesi, Pisidia Bölgesi araştırmaları açısından önem arz eder.