مروری بر کاربردهای روش‌های پردازش تصویر بر کنترل کیفیت محصولات غذایی-بخش دوم: روش‌های مبتنی بر مُدل و مبتنی بر تبدیل‌های ریاضی در پردازش بافتار - سجاد قدرتی; محسن محسنی بزرگی; سعیده گرجی کندی (مطالعات در دنیای رنگ)
با افزایش حساسیت‌های قانونی و انتظارات مصرف‌کنندگان در ارتباط با کیفیت محصولات غذایی، نیاز به ارزیابی دقیق و سریع این محصولات در صنایع غذایی روبه افزایش است. بینایی ماشین با بهره‌گیری از روش‌های پردازش تصویر امکان نظارتِ مکانیزه و غیرمخرب بر کیفیت محصولات غذایی را فراهم نموده است. بافتار به‌عنوان یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های تصویر، در کنترل کیفیت محصولات غذایی در سال‌های اخیر به‌طور گسترده به کار گرفته شده است. بطور کلی روش‌های ارزیابی بافتار به چهار دسته‌ی آماری، ساختاری، روش‌های مبتنی بر مدل و مبتنی بر تبدیل تقسیم‌بندی می‌شود. در بخش اولِ این پژوهش به مبانی پردازش بافتارِ تصویر با استفاده از روش‌های آماری پرداخته شد. موضوع مورد بحث در بخش دوم، روش‌های مبتنی بر مُدل و تبدیل‌های ریاضی در پردازش بافتار است. روش‌های مبتنی بر مُدل با در نظر گرفتن مُدلی ریاضی جهت یافتن ارتباط بین سطح روشنایی پیکسل‌ها عمل می‌نمایند؛ در حالی که روش‌های مبتنی بر تبدیل با استفاده از کمیّت‌های حاصل از تصاویر انتقال یافته توسط تبدیل‌های ریاضی، توصیفی از بافتار به‌دست می‌دهند. در پژوهش حاضر پس از معرفی نحوه‌ی عملکرد روش‌های مذکور، مثال‌هایی از پژوهش‌های اخیر ارائه شده است که با به‌کارگیری بافتار تصویر کمّی شده به وسیله‌ی این روش‌ها، کنترل کیفیت مواد غذایی را ممکن ساخته‌اند. نتایج حاصل از تحقیقات گذشته نشان می‌دهد که پس از روش‌های آماری، روش‌های مبتنی بر مدل و تبدیل‌های ریاضی در صنایع غذایی در جایگاه دوم (از نظر دقت عملکرد و محبوبیت به‌کارگیری) قرار می‌گیرند.