Społeczny Opiekun Zabytków – wybrane problemy, doświadczenia i rekomendacje - Adam Miziołek; Julia Wiśniewska (Ochrona Dziedzictwa Kulturowego)
Artykuł zarysowuje źródła potrzeby ochrony dziedzictwa i zarys ram prawnych, w których realizowana jest społecznie niezbędna ochrona zabytków oraz opieka nad zabytkami w Polsce. Przedstawiono rolę instytucji Społecznego Opiekuna Zabytków w polskim systemie. Bazując na  dostępnych badaniach, opisano wybrane wyzwania, które stoją przed społeczną opieką nad zabytkami. Autorzy, na podstawie własnych doświadczeń, uzupełnili listę problemów o uwagi wynikające z dotychczasowej działalności w społecznej opiece nad zabytkami oraz doświadczenia w badaniu dziedzictwa materialnego. Przeprowadzona analiza współpracy między wybranymi instytucjami zajmującymi się ochroną zabytków w Łodzi pozwoliła poszerzyć katalog wyzwań. Wnioski pozwoliły sformułować propozycje zmian, które mogłyby częściowo odpowiadać na niektóre zidentyfikowane problemy. Wskazano ponadto, że dalsza dyskusja nad zmianami w systemie ochrony zabytków jest konieczna, a jej całościowy i interdyscyplinarny charakter może wzmocnić skuteczność reform.