Hemşirelikte Yapısal ve Psikolojik Güçlendirme Uygulamalarının Karşılaştırmalı Değerlendirmesi - Emine Kurtluk (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Sağlıkhizmeti insan hayatının vazgeçilmezi ve sağlık hizmetinin sunucusu da bizzatinsanın kendisidir. Sektördeki işgücünün en önemli unsurunu oluşturanhemşirelerin etkili ve verimli çalışmasına yönelik olarak güçlendirilmesiçalışana olan faydalarının yanı sıra hastalar, sağlık kurumları ve toplum içinde gereklidir. Bu araştırmanın metodolojisi literatür incelemesi ile birlikte hemşirelikalanında yapılan güçlendirme çalışmalarının değerlendirilmesini amaçlamaktadır.Hemşirelikte yapısal ve psikolojik güçlendirme uygulamalarının ülkemizde veyurt dışındaki çalışmaları değerlendirildiğinde; güçlendirmenin başlıca iştatminini arttırdığı, güvenli sağlık hizmeti verilmesini desteklediği, iştenayrılma ve tükenmişlik gibi olumsuz duygu ve davranışları azalttığıbelirlenmiştir. Güçlendirmenin olumlu etkileri farklı ülkeler arasında benzersonuçlar göstermiş olup, ayrıca hemşirelerin genellikle orta seviyedegüçlendirilmiş olduğunu ortaya çıkarmıştır. Sonuç olarak, ülkemizdekihemşirelikte güçlendirme uygulamalarının dünyadaki uygulamalardan farklı birşekilde, genellikle psikolojik açıdan ele alındığı belirlenmiştir. Bu çalışmadayapısal ve psikolojik güçlendirmenin önemi, birbirleri ile ilişkisi, farklıkurumlarda ve farklı hizmet basamaklarında çalışan hemşireler açısından değerivurgulanmaktadır.