Daugiaklasių duomenų klasifikavimo metodų tyrimas - Emilija Valujavičiūtė (Jaunųjų Mokslininkų Darbai)
Straipsnyje analizuojama, kokią įtaką lietuvių kalba rašytų tekstų, turinčių kelias klases, klasifikavimui turi pasirinktas modelio taikymo būdas. Pristatomas daugiaklasių lietuvių kalba rašytų duomenų klasifikavimo metodų tyrimas, kurio metu atlikta duomenų klasifikavimo metodų taikymo tikslumo lietuvių kalba rašytų daugiaklasių tekstų automatiniam klasifikavimui analizė. Apžvelgiami klasifikavimo metodai, vertinimo kriterijai, jų panaudojimo galimybės ir duomenų paruošimo klasifikavimui principai. Parengus tekstinius duomenis klasifikavimo uždaviniams spręsti, tyrimui buvo suformuoti 44 klasifikatorių deriniai ir atliktas klasifikavimas, naudojant tris skirtingus daugiaklasių duomenų klasifikacijos metodus: kategorijų nustatymo, priklausymo kiekvienai kategorijai ir kategorijų kombinacijos nustatymo. Rezultatai lyginami laiko ir klasifikavimo tikslumo aspektais, nustatant geriausių rezultatų pasiekusius klasifikatorius ir įvardijant naudotų klasifikavimo būdų skirtumus bei privalumus.