Bazı Entomopatojen Nematodların Blattella germanica L. (Dictyoptera: Blattellidae) Üzerindeki Etkileri - I. Alper Susurluk (Journal of Agricultural Sciences)
Entomopatojen nematodlar (EPN) olan Heterorhabditis spp. ve Steinemema spp. son yıllarda kullanımları artan biyolojik mücadele etmenlennin en önemlilerindendir. Bu çalışmada. EPN' ın iç mekanda kullanım olanaklanna ışık tutması amacıyla Heterorhabditis marelata Liu and Berry, 1996, H. bacteriophora Poinar, 1976 ve Steinemema feltiae (Filipjev, 1934) VVoust, Mracek, Gerdin and Bedding 1982; 50, 75, 100 ve 125 adet infektif jüvenil/2 mİ Ringer solüsyonu dozunda Blattella germanica L. üzerine uygulanmış ve öldürücü etkileri saat olarak tespit edilmiştir Bu işlem, populasyonun yarısını ve tamamını öldüren süre olarak iki kısımda ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; B germanica populasyonunun yarısının ölümü için geçen süre; S. feltiae ve H. marelata için aynı, H. bacteriophora' da daha uzun olarak bulunurken; populasyonun tamamının ölümü için geçen süre ele alındığında ise, etkinlik sırasıyla; S. feltiae, H. marelata ve H. bacteriophora olarak bulunmuştur.