WILHELM SCHMIDTIN HAYATI VE ESERLERİ VE DİN ANLAYIŞI - İbrahim Hakkı Kaynak (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Alman Antropologu ve Roma Katolik rahibi olan P.W. Schmidt, Dortmund Hörde'de bir fabrika işçisinin oğlu olarak 16 Şubat 1868 yılında dünyaya gelmiştir. 1883'te Steyl'de misyoner okuluna giren P. W. Schmidt burada dokuz yıllık bir eğitim ve öğretimden sonra papazlık görevine başlamıştır. 1893'ten 1895'e kadar Berlin Üniversitesinde Sami Dilleri üzerinde eğitim görmüştür. Misyonerlerin değişik soru ve problemleri Schmidt'i Linguistik ve Etnolojik din çalışmalarına itmiştir. 1906 yılında uluslar arası üne sahip olan ”Anthropos" dergisini kurmuştur. 1921 yılında Viyana Üniversitesinde Profesör olarak görev yapmıştır. 1927-1939 yılları arasında II. Pius denetiminde Roma'da Etnoloji misyon Müzesinin müze müdürlüğü görevinde bulunmuştur. Bilimsel faaliyetlerine hiç durmadan devam eden P.W. Schmidt, lOŞubat 1954 yılında Freiburg'ta ölmüş ve Mödling mezarlığına defnedilmiştir.P.VV.Schmidt, Linguistik alan çalışmalarının ardından kendini etnolojik çalışmalara vererek insanlığın etnolojik en eski halklarını tespitini yaparken bunların dininin de insanlığın ilk dini olabileceği düşüncesinden hareketle Urmonotheism teorisini kurmuş ve evrimci anlayış içerisinde gelişen dinin menşei ile ilgili teorilere de cevap vermiştir.