Увод - Zoja Bojić (Књижевна историја)
Децембра 2023. Институт за књижевност и уметност у Београду одржао је Округли сто посвећен сликару, историчару уметности, критичару и педагогу проф. Павлу Васићу (1907 —1993). На Округлом столу у овом институту 4. децембра 2023. говорили су др Зоја Бојић о Павлу Васићу као аутору текстова у часопису Уметнички преглед, др Мирјана Глигоријевић Максимовић о Васићу као сликару, и музејски саветник мр Бојана Поповић о Васићу као зачетнику и прегаоцу стручног и научног проучавања примењене уметности код нас. Излагање музејског саветника Драгиње Маскарели о писању Павла Васића о одевању представљено је 13. децембра 2023. у емисији Златни пресек Радио Београда 2. Та излагања овде доносимо као једну целину. Верујемо да ће ова разматрања допринети разумевању опсега рада Павла Васића и можда инспирисати нека будућа историјскоуметничка истраживања.