XV. YÜZYILDA KARAMAN TOPRAKLARINDA AHİLER VE AHİ VAKIFLARI - Doğan Yörük (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Ahiler, Anadolu’da XIII. yüzyıldan, XV. yüzyılın sonlarına kadar Türk zanaat ve ticaret hayatına yön vermenin yanında, askerî, bürokrasi ve eğitim alanlarında da istihdam edilmişlerdir. Özellikle kurduklarızâviye, mescid, medrese gibi dinî, hayrî ve sosyal tesisler ile toplumun ekseriyetini etkileri altına alabilmişlerdir. Ahilerin Anadolu Selçuklular döneminden itibaren faaliyet gösterdikleri en önemli bölgeler Kırşehir, Sivas, Tokat, Kayseri, Konya, Aksaray, Niğde, Beyşehir, Akşehir, Ereğli ve Larende gibi merkezlerdir. Bu bölgelerin büyük bir kısmıaynızamanda Karaman Beyliği topraklarınıda oluşturmaktadır. İşte buradan hareketle, Karaman Beyliği’nden Osmanlıegemenliğine geçen toprakların yer aldığımufassal, timar, vakıf ve mülk defterlerinde ismi geçen ahiler ve ahiler adına kurulmuşvakıf ve mülkler çalışmamızın konusunu teşkil etmektedir.