IHŞİDÎLER DEVLETİNİN YIKILIŞININA SEBEP OLAN İKTİSADİ BUHRANLAR VE SALGIN HASTALIKLAR - İlyas Gökhan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışma; Mısır’da kurulan bir Türk devleti olan Ihşidîler zamanında 935–969 meydana gelen iktisadî buhranlar ve salgın hastalıklar konu edinilmektedir. Söz konusu dönemde Nil nehrinin akışındaki düzensizlik ve kuraklıktan dolayıbirçok kıtlık yaşanmıştır. Kıtlıkların arkasından da veba salgınlarıgörüldü. Bir yandan tabi sorunlar diğer yandan da Ihşidîlerin komşularının Mısır’a saldırılarınedeniyle Mısır halkıbüyük sıkıntılar çekti. Askerler ve halk arasında ayaklanmalar meydana geldi. İdareciler bu sorunların üstesinden gelemediler. 963 yılında başlayan ve 9 yıl süren kıtlık ve veba salgınında on binlerce insan hayatınıkaybetti. Ihşidî ordusu da bu felaketlerden önemli ölçüde azaldıve zayıfladı. Bu sebeplerden Ihşidî Devleti, 969’da Kuzey Afrika üzerinden Mısır’a saldıran Fatımî ordularına karşıkoyamadıve yıkıldı.