Tarımsal Üretimde Yararlanılan Trichoderma Ürünleri ve Metabolitleri - EVRİM ÖZKALE (International Journal of Secondary Metabolite)
Fitopatojenik ajanların sebep olduğu bitki hastalıklarıyla, önemli ölçüde ürün kayıpları meydana gelmektedir. Dünya üzerindeki birçok ülkede,  tarımda pestisit uygulamalarını ve bağımlılığını azaltacak, tüketici ve çevre güvenliğini arttıracak yasal yaptırımlar uygulanmaya başlamıştır. Yönetmelikler ile integre zararlı düzenlemesinin uygulamaya konulmasını teşvik edecek gerekli şartların oluşumuna ve aynı zamanda ticari ürünlerin güvenliğinin sağlanmasına da çalışılmaktadır. Trichoderma spp. mikrobiyal biyokontrol ajanı olarak en yaygın kullanılan ve çalışılan funguslar arasındadır. Trichoderma ürünleri, biyopestisit, biyofungusit, biyoinokulant, biyo-stimulant, biyodekompoze edici, biyofertilize edici ve bitki büyüme teşvikleyicileri olarak kullanılmaktadır. Yararlı etkileri için bitkilerle muamele edilmelerinin altında yatan başlıca mekanizmalar;  mikoparazitizm veya hiperparazitizm, antibiyozis, kompetisyon, hücre duvarlı litik enzim aktivitesi, bitki büyümesinin arttırılması, toprakta bulunan besin elementlerinin kazanımı ve bitki savunma cevaplarının indüklenmesi olarak sayılabilir. Bu derlemede, tarımsal üretimde yararlanılan Trichoderma türleri ve başlıca sekonder metabolitleri ile fungal patojenler veya bitkiler ile arasındaki interaksiyonlar üzerine odaklanılmıştır.