SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮMONIŲ VEIKLOS VERTINIMO METODŲ TAIKYMO GALIMYBĖS - Lina Paliulienė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Šiuo metu sveikatos priežiūros įmonės veikia itin dinamiškoje aplinkoje, kuri verčia įmones prisitaikyti prie nuolat besikeičiančių aplinkos sąlygų. Įmonių veiklos vertinimas ilgą laiką buvo suprantamas kaip viena iš valdymo funkcijų, tačiau šiuo metu jis analizuojamas kaip savarankiškai besivystanti mokslo šaka. Norint įvertinti sveikatos priežiūros įmonių veiklos rezultatus, labai svarbu taikyti tinkamus veiklos vertinimo metodus. Šiame straipsnyje analizuojami dviejų veiklos vertinimo metodų: subalansuotų rodiklių (angl. BSC) metodo ir Europos kokybės vadybos fondo (angl. EFQM) tobulumo modelio pritaikymo galimybės, vertinant sveikatos priežiūros įmonę „X“. Vertinant UAB „X“ veiklą šiais veiklos vertinimo metodais, analizuojami įvairūs nefinansiniai ir finansiniai rodikliai, kurie suteikia naudingą informaciją įmonės savininkams ir vadovams, priimant svarbius valdymo sprendimus, skatinant vidinių procesų plėtrą, didinant darbuotojų motyvaciją tobulėti, nes norint tinkamai valdyti įmonę, stiprinti pozicijas konkurentų atžvilgiu, reikia įvertinti įmonės veiklą.