Інформаційний феномен дерев та біоморфізм - Марина Препотенська (Cхід)
В статті аналізується феномен інформаційного взаємообміну дерев та показано продуктивну роль природи у міській ревіталізації. Відштовхуючись від Проекту EDEN (2020), розкрито потенціал ментальних мап міста з урахуванням природних об'єктів. Визначено специфіку та значний соціокультурний вплив на людський світогляд історично складених міфо-архетипів дерева, їхніх сакральних та художніх образів, аспектів дендрології під егідою біоморфного урбанізму як інноваційної філософії наших днів. Факт існування когнітивно-комунікативних функцій природи детермінує подальшу трансформацію людського світогляду від сприйняття природи як споконвічного об’єкта підкорення – до сучасного сприйняття її як рівноправного антропоморфного суб’єкта. Особливу актуальність тема набуває у контексті післявоєнної міської розбудови. Показано, що відновлення європейських міст, зруйнованих за часів Другої світової війни, відбувалося у єдності ревіталізації міської архітектоніки та живої природи, а гармонійний розвиток міст сьогодення уможливлюється саме дякуючи подібній єдності. Наведено статистику руйнації природних об’єктів України за період нинішньої російсько-української війни. Зроблено огляд фактів відновлення, збереження та примноження природних зон у деокупованих містах і селах України, що виступає олним із симоволів непереможного сили духу українців.