МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ЩОДО ОЦІНКИ І ПРОГНОЗУВАННЯ ПРИБУТКОВОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Ю. А. Гайбура (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Формування, використання та зростання прибутку підприємства має свої особливості в умовах трансформації економіки до ринкових засад господарювання. У сучасній економіці України питання одержання прибутку та підвищення ефективності виробництва є досить актуальними. Усе це зумовлює необхідність поглибленого дослідження теоретичних і методичних засад зростання прибутковості підприємства, її впливу на темпи та пропорції суспільного відтворення. На сучасному етапі необхідний якісно новий підхід до теоретичного висвітлення та практичного обґрунтування рекомендацій щодо активізації ролі прибутковості підприємства в економічній системі. Визначено, що основними фінансовими показниками оцінки ефективності діяльності підприємств є прибуток і рентабельність. Кінцевою метою діяльності суб’єктів господарювання різних форм власності за умов ринкової економіки є отримання максимального прибутку. Для об’єктивної оцінки ефективності роботи підприємства не досить знати лише абсолютну величину отриманого прибутку. Необхідно володіти інформацією щодо його прибутковості (дохідність, рентабельність), тобто вивчати відносні показники ефективності діяльності. Для цього варто отримані прибутки порівняти із вкладеним капіталом, ресурсами, понесеними витратами. Тому доцільно проводити на підприємстві оцінку рентабельності його роботи. Розглянуто основі показники рентабельності, їхня економічна сутність і алгоритми розрахунків. Аналізу прибутковості та можливості її прогнозування належить провідне місце в системі комплексної економічної оцінки діяльності підприємства. Для здійснення аналізу прибутковості підприємства застосовують різні методи, способи та прийоми. Найбільш поширеними є такі методи, як балансовий, коефіцієнтний, за допомогою рейтингів, комплексна інтегральна оцінка, експертних оцінок і багато інших. Досліджено, що прогнозування фінансових показників дозволяє підприємству отримувати науково обґрунтовані висновки щодо можливих фінансових результатів, термінів досягнення бажаних результатів або навпаки – застерігає про небажані зміни та необхідність ухвалення відповідних управлінських рішень.