Zróżnicowanie wydatków inwestycyjnych w gminach powiatu kędzierzyńsko-kozielskiego - Justyna Zygmunt; Łukasz Mach (Barometr Regionalny)
W artykule podjęta została problematyka wydatków inwestycyjnych gminy i ich kluczowej roli w kreowaniu rozwoju lokalnego. Podjęte rozważania teoretyczne koncentrują się między innymi na charakterystyce istoty wspomnianych wydatków. Obejmują one również zagadnienie wykorzystania informacji o kształtowaniu się wysokości wydatków inwestycyjnych jako syntetycznej miary rozwoju lokalnego. Przeprowadzone badania empiryczne miały na celu prezentację zróżnicowania wydatków inwestycyjnych w ujęciu statycznym oraz dynamicznym, jak również w ujęciu wielowymiarowej analizy porównawczej. Zobrazowanie zróżnicowania wydatków gmin w ujęciu statycznym było podstawą do przedstawienia stanu zastanego tj. diagnozy kształtowania się wydatków w poszczególnych gminach powiatu kędzierzyńsko-kozielskiego. Przeprowadzenie statycznej analizy wydatków inwestycyjnych stanowiło punkt wyjścia do opracowania części analitycznej w ujęciu dynamicznym. Głównym celem uchwycenia dynamiki zmian w wydatkach inwestycyjnych badanych gmin była możliwość aproksymacji ich wydatków na okresy przyszłe. Dopełnieniem przeprowadzonych badań empirycznych było przeprowadzenie wielowymiarowego grupowania gmin cechujących się podobnymi atrybutami w zbiorze cech rozpatrywanych.