Фізико-хімічні та фотокаталітичні властивості V-Mg оксидних композицій, синтезованих різними методами - S. V. Khalameida; V. V. Sydorchuk; J. Skubiszewska-Zięba; R. Leboda; V. O. Zazhigalov (Хімія, фізика та технологія поверхні)
Запропоновано нові підходи до синтезу ванадій-магнієвих оксидних каталізаторів: використання механохімічної (МХО), гідротермальної (ГТО) та мікрохвильової обробки (МХвО); застосування гелю V2O5 як вихідного реагента. Для дослідження структури прекурсорів та одержаних з них каталізаторів застосовано рентгенофазовий та диференційно-термічний аналіз, ІЧ- й електронну спектроскопію, адсорбцію азоту. В результаті МХвО та ГТО одержано метаванадат магнію MgV2O6·2H2O з високою питомою поверхнею, який після термообробки перетворюється на суміш ортованадат Mg3V2O8–пірованадат Mg2V2O7. Зразок, одержаний з мікрохвильового прекурсора, має найвищу питому поверхню, розвинуту порувату структуру та максимальну фотокаталітичну активність під дією видимого світла при деградації сафраніну Т у водному середовищі.