ІНТЕГРОВАНИЙ СИНТЕЗ МИСТЕЦТВ НА ПРИКЛАДІ ВИКОРИСТАННЯ МОТИВІВ ВІКТОРІАНСЬКОЇ ГОТИКИ В МИСТЕЦТВІ СТВОРЕННЯ ОДЯГУ ТА ПРИКРАС - Sofia Trykolenko; Ihor Yelisieiev (теорія та практика дизайну)
Питання синтезу мистецтв завжди передбачало поєднання різних видів мистецтва у межах єдиного об’єкту, як, наприклад, архітектура і скульптура, архітектура і фресковий живопис, архітектура і мозаїка, вітраж й т.д. Але нині перелік видів мистецтва, які можуть перебувати в цікавому й незвичному синтезі значно розширився. У низці статей нами було запропоновано огляд ювелірних виробів, що певним чином представляють синтетичне поєднання монументального архітектурного, та, власне, мініатюрного ювелірного мистецтва. Були представлені різні прийоми використання цілісних архітектурних споруд, загальних вуличних й міських ансамблів, окремих архітектурних елементів, планів споруд, характерних образів. Дана стаття пропонує до огляду продовження цієї тенденції, яка має давнє коріння, проте особливої популярності набула на початку ХХІ століття, захопивши численні поодинокі творчі майстерні та крупні ювелірні будинки. Мода на архітектурні елементи захоплює модельєрів одягу і художників по тканині, які створюють довершені образи, спираючись на архітектурні концепції. Особливо хочеться виділити окремий напрям, пов’язаний із субкультурою готики, що також набула популярності на початку ХХІ століття. У статті проводиться системний аналіз новітнього змісту поняття «готика» та його естетичного взірця – культури Британії кінця ХІХ століття, темні прояви якої отримали назву «вікторіанська готика». Розглядаються аспекти відродження характерних елементів готики на території Британії, їх еволюція та еклектизація з етнічними мотивами; формування поняття «неоготика» та безпосередньо «вікторіанська готика». Характерні елементи готичної архітектури, такі як вітражні розетки та горгулії стають одним з улюблених мотивів дизайнерів одягу та прикрас, які працюють в цьому напрямку. Розглядаючи роботи відомих митців, таких як італійська студія Videnoir та Гуо Пей, стає зрозумілим суть поняття «архітектурна мода», оскільки їх колекції прямо переносять образи архітектурних деталей, а іноді і цілих споруд на вбрання. При цьому вони використовують як реалістичні, так і символічно-метафоричні прийоми; залучають найрізноманітніші матеріали. Ці ж митці займаються створенням прикрас, які витримані в загальній стилістиці образів. Уважний огляд їхніх творів дає можливість узагальнити особливості прояву стилю «вікторіанська готика» в сучасному ювелірному мистецтві й дизайні одягу.