Cień Wschodu - Cień Zachodu. Praktyka artystyczna Ewy Partum w kontekście, i wobec inicjatyw feministycznych w Berlinie Zachodnim - Karolina MAJEWSKA-GÜDE (Sztuka i Dokumentacja)
Artykuł, który powstał na podstawie mojej publikacji książkowej, jest próbą historyzacji feministycznej twórczości Ewy Partum w kontekście transnarodowym, a jednocześnie stanowi interwencję w historię sztuki feministycznej pisaną z perspektywy porównawczej. Tematem przewodnim tekstu jest problem relacji twórczości Ewy Partum z feministyczną społecznością artystyczną Berlina Zachodniego. W pierwszej części przedstawiam strategie artystyczne artystki w jej feministycznej twórczości lat 70. i początku 80. w Polsce. Następnie opisuje specyficzne warunki polityczno-instytucjonalne, w jakich artystka funkcjonowała po 1982 roku, po podjęciu decyzji o emigracji do Berlina Zachodniego oraz wynikające z nich zmiany jej strategii artystycznej.