SARKOFAG MAGDALENE BUDRIŠIĆ – MIT ILI POVIJESNO UTEMELJENA ISTINA - Natalia Beg (Senjski Zbornik)
Sarkofag smješten u kamporskom samostanu na otoku Rabu u literaturi se uvijek spominje kao sarkofag u kojem je, prema tradiciji, pokopana modruška kneginja Magdalena Budrišić. Ovaj rad nastoji odgovoriti na pitanje odakle dolazi mit o sarkofagu Magdalene Budrišić. Proučavanjem literarnoga izvora o njezinu životu, koji je i glavni izvor tvrdnje kako je u njemu Magdalena pokopana te stilskom i ikonografskom analizom sarkofaga nastoji se utvrditi utemeljenost tvrdnje. Osim toga, u tekstu se pokušavaju potvrditi ili opovrgnuti dosadašnje datacije, ikonografska određenja prikazanih likova te utjecaji koji se mogu razaznati na sarkofagu. Kao prijedlog navedeni su preciznija datacija sarkofaga, mogući izvori ikonografskih motiva te analogije. Donosi se i njegov mogući drugi izvorni smještaj te okolnosti preseljenja u kamporski samostan.