Sporcularda algılanan helikopter ebeveynlik tutumu ile sosyal medya bağımlılığı ilişkisi - Ebru Olcay Karabulut (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Ebeveynlik tutumları çocukların sağlıklı bir gelişim göstermesinde önemli bir unsurdur. Gösterilen tutumların niteliği ve çocukların ebeveynlerinin tutum ve davranışlarını algılama durumları da onların olumlu veya olumsuz davranışlara yönlenmesinde etkilidir. Bu araştırma, sporcuların helikopter ebeveyn tutumu algıları ve sosyal medya bağımlılıklarının incelenmesini amaçlayan tarama modelli bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu, Ankara ilinde farklı kulüplerinde lisanslı olarak sporcu olan ve kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 114 kadın, 157 erkek toplam 271 gönüllü sporcu oluşturmuştur. Araştırmada “Algılanan Helikopter Ebeveyn Tutum Ölçeği” ve “Ergenlerde Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin çarpıklık-basıklık değerleri incelenmiş ve homojen dağılım sergiledikleri tespit edilmiştir. Bu doğrultuda parametrik testlerden t-Testi ve Anova testi uygulanmış, yaş değişkeni için ise korelasyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak, sporcuların anne ve baba’nın helikopter davranış algısını cinsiyet değişkeninin etkisi olduğu, diğer değişkenlerin etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Grubun sosyal medya bağımlılık düzeylerine araştırmada kullanılan değişkenlerin etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Sonuçlarda ayrıca, yaş değişkeni ile sporcuların algıladıkları helikopter ebeveynlik tutumları ve sosyal medya bağımlılıkları arasında düşük düzeyde, negatif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir.