„W życiu nie miałem takiej jazdy”. Modsi, „Quadrophenia”, „The Originals” i tożsamość subkulturowa - Karolina Kosińska (Kwartalnik Filmowy)
Kosińska, wykorzystując film Franca Roddama Quadrophenia i komiks Dave’a Gibbonsa The Originals, próbuje zanalizować problem tożsamości subkulturowej. Chociaż akcja filmu rozgrywa się w Londynie lat 60., a opowieść Gibbonsa osadzona jest w mrocznej przyszłości (dlatego też komiks ten nazywany bywa historią retro-futurystyczną), oba dzieła odnoszą się do subkultury modsów. Modsi, jako współcześni dandysi, skupieni na swoim wyjątkowym wizerunku, który ma być wehikułem wynoszącym ich w hierarchii społecznej, byli rebeliantami wykorzystującymi styl jako formę Odmowy. Zarówno film, jak i komiks odzwierciedlają specyficzny styl tej grupy – ujawnia się ona nie tylko w wyglądzie postaci ale też w estetyce obu dzieł. Starając się nakreślić nową wizję subkultury jako takiej, Kosińska odwołuje się do koncepcji Dicka Hebdige’a, a także do jej krytyki, wysuniętych przez Davida Muggletona.