Lag Vidasının Farklı Sabitleme Pozisyonunda, Dinamik Kalça Çivisi ile Tedavi Edilen İntertrokanterik Femoral Kırıklarının Kararlılığı - Talip ÇELİK; İbrahim MUTLU; Arif ÖZKAN; Yasin KİŞİOĞLU (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada, Dinamik Kalça Çivisinin (DKÇ) sabitlenmesinde lag vidasının farklı konumlarına göre intertrokanterik femur kırıklarının kararlılığı analitik olarak incelenmektedir. Bilgisayarlı tomografi görüntüleri kullanılarak oluşturulan insan femurunun üç boyutlu modelinin trokanterik bölgesinde intertrokanterik femur kırığı oluşturulur. DKÇ implantı, Solidworks programında üç boyutlu olarak oluşturulup 10 farklı pozisyonda kırık femur modeline yerleştirilir. Elde edilen modeller üzerinden belirlenen noktaların koordinatları Solidwork programı ile belirlenir. Bu noktalardaki statik momentler yürüme esnasında femur başına etkiyen maksimum kuvvet uygulanarak analitik olarak hesaplanır. Femur baş kısmının inferior (alt) bölgesine yerleştirilen implantta düşük momentler hesaplandı. En yüksek moment değerleri Superior (üst) bölgesine yerleştirilen lag vidasında hesaplandı. Analitik analiz şunu göstermiştir ki; kırık kararlılığı açısından lag vidası femur başının inferior (alt) ya da medial (orta) bölgesinde ve femur uç (apeks) bölgesine yakın pozisyonlandırılmalıdır