Spiritüel Ağ: Sosyal Medya ve Yön Değiştiren İnanışlar Üzerine Bir İnceleme - Meryem İlayda Atlas (Medya ve Kültür)
Bu çalışma, Gülenay Pınarbaşı’nın 2021 yılında kitaplaştırdığı “Spiritüel Ağ: Sosyal Medya ve Yön Değiştiren İnanışlar” adlı çalışması hakkında bir kitap incelemesidir. Geleneksel olarak köklü bir mazisi olan Astroloji ve New Age tarzı inanışlar, sosyal medyanın yaygınlaşması ile dijital ortamda kendilerine hızla yayılma mecrası bulmuşlardır. Hem kitle hem de astrologlar için yeni oluşan bu kültür endüstrisi ortamı Pınarbaşı’nın kitabında Facebook üzerinden bu yeni etkileşimi anlama ve anlamlandırma çabasıdır. Sosyal medya içerikleri karma nitel ve nicel yöntemlerle detaylı bir incelemeye tabii tutulmuş ve New Age inanışlar arayışının izi sürülmüştür. Kitap, sosyal medya özellikle Facebook üzerine yapılan sınırlı çalışmalar açısından ve yeni dini hareketlerin dijital alanda izini sürmesi açısından alanındaki ilk çalışmalardan olarak önemli bir katkı sağlamaktadır.