Сучасний стан державної реєстрації українських нерухомих об’єктів культурної спадщини - Олександр Євгенович Зараховський (Культура і мистецтво у сучасному світі)
Мета роботи: дослідити сучасний стан реєстрації та обліку нерухомих обʼєктів культурної спадщини нашої держави. Методологія дослідження полягає у історичному аналізі хронології створення пам’яткоохоронних списків в Україні; також використовувалися методи огляду, систематизації та порівняння реєстрів пам’яток. Наукова новизна полягає у виявленні сучасного стану державної реєстрації нерухомих обʼєктів культурної спадщини України. Висновки. Встановлено, що нині не існує повного, загального та офіційного реєстру нерухомих об’єктів культурної спадщини України, що суттєво ускладнює процеси дослідження, збереження, популяризації, використання об’єктів культурної спадщини в туристичній діяльності. Державний реєстр нерухомих пам’яток України – головний офіційний список українських об’єктів культурної спадщини – є неповним та незавершеним; залучення історико-культурних об’єктів до реєстру досить часто залежить від зміни політико- ідеологічної системи. Нині найповнішим реєстром нерухомих об’єктів культурної спадщини України є єдиний публічний електронний реєстр історико-культурних пам’яток України, створений Громадською організацією «Вікімедіа Україна».