HZ. PEYGAMBER’İN DEVLET BAŞKANLARI VE YEREL LİDERLERLE HEDİYELEŞMESİ - Ümit Eskin (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Hediye ve hediyeleşme çok eski tarihlere uzananbir olgudur. Hediye, sevgi ve dostluk göstergesi olarakkarşılık beklemeden samimice verilen nesne demektir.Hediye, her iki tarafa da birbirini hatırlatan bir araçtırve tarafları birbirine bağlar. Bunların yanında hediyeaynı zamanda diplomatik ilişkiler açısından da büyükbir önem taşımaktadır. Bu makalede günümüzünilgi çeken konularından biri olan ve üzerine kültürtarihi bağlamında pekçok çalışma yapılan hediyeninHz. Muhammed’in (s) peygamberlikle görevlendirilipMedine’de siyasi bir güç haline gelmesinden sonraçevredeki devletler ve yerel liderlerle diplomatikilişkilerinde önemli bir rol oynayan hediyeleşmelerihakkındaki rivayetleri ele alacağız.