Піднігтьовий екзостоз пальців у педіатричній практиці: клініка, діагностика, лікування - V.S. Konoplitskyi; Yu.Ye. Korobko; O.V. Pasichnyk; B.L. Pavlenko (Сучасна педіатрія: Україна)
Піднігтьовий екзостоз - досить рідкісна доброякісна хрящоутворююча пухлина з кістково-хрящовою проліферацією, що уражує дистальні фаланги пальців стопи (частіше (80%) І пальця) або кисті, яка характеризується тривалим ростом. Наявність піднігтьового екзостозу значно погіршує якість життя пацієнтів за рахунок серйозного впливу на носіння взуття, ходьбу та повсякденну поведінку. Етіологія та патогенез піднігтьового екзостозу чітко не визначені, однак до факторів ризику виникнення патології традиційно відносять травматичні пошкодження (реактивна метаплазія), хронічні інфекції, пухлини, спадкові аномалії та активацію хрящової кісти.