Kemoterapiye Bağlı Gelişen Bulantı ve Kusmanın Yönetiminde Akupres Uygulamasının Etkinliği: Sistematik Derleme - Satu Tufan; Demet İnangil (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Kemoterapiye bağlı gelişen bulantı ve kusma onkoloji hastalarında görülen en yaygın ve en rahatsız edici iki semptomdur. Onkoloji hemşirelerinin bu semptomların yönetiminde önemli rol ve sorumlulukları bulunmaktadır.Amaç: Bu sistematik derleme kemoterapiye bağlı gelişen bulantı ve kusmanın yönetiminde akupres uygulamasının etkinliğini araştıran çalışmaları sistematik olarak incelemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Sistematik derlemede PRISMA-P (Preferred Reporting Items for Systematic review and Meta-Analysis Protocols) rehber esas alınmıştır. Araştırma veri tabanları olarak PUBMED, Google Akademik ve YÖK Tez Merkezi kullanılmıştır. Derlemede “acupressure”, “chemotheraphy”, “nausea”,“vomiting”, “nursing” ve “therapy” anahtar kelimeleri kullanılarak tarama yapılmıştır. Bu sistematik derlemeye; yayın dili Türkçe ya da İngilizce olan, kemoterapiye bağlı gelişen bulantı ve kusmanın yönetiminde P6 noktasına akupres uygulanan, son on yılda yayınlanmış olan (2009-2019) ve tam metnine ulaşılabilen araştırmalar dahil edilmiştir.Bulgular: Sistematik derlemeye altı adet deneysel araştırma, beş adet yarı-deneysel araştırma olmak üzere toplam 11 çalışma (1029 katılımcı) dahil edilmiştir. Çalışmaların dört tanesi bilek bandı ile akupres uygulamasının etkili, üç tanesi ise etkisiz olduğunu bildirmiştir. Parmak kullanarak basınç yöntemiyle akupres uygulayan çalışmaların üçü uygulamanın etkili, biri ise etkisiz olduğunu belirtmiştir.Sonuç: Çalışmalar onkoloji hemşirelerinin kemoterapi alan hastalarda tedaviye bağlı gelişen bulantı ve kusmanın yönetiminde noninvaziv, güvenli ve etkin bir uygulama olarak akupresi kullanabileceğini desteklemektedir.