Partnerskapssamarbeid om "fagspesifikk lek" som arbeidsmåte i naturfag på småtrinnet - Nina Helgevold; Kristine Marie Olsen (Nordisk tidsskrift for utdanning og praksis)
denne artikkelen presenteres et samarbeidsprosjekt mellom en universitetsskole og en lærerutdanningsinstitusjon om utprøving av fagspesifikk lek som arbeidsmåte på småtrinnet. Fagspesifikk lek er et nytt begrep hvor leken er tettere koplet til fagene i skolen og hvor en tar hensyn til fagets egenart i den lærerinitierte leken. Deltakere var en avdelingsleder ved skolen, to praksislærere og to faglærere fra lærerutdanningsinstitusjonen som sammen utviklet og gjennomførte et undervisningopplegg i naturfag på småtrinnet. Begrepet det tredje rom, eller mer spesifikt et undersøkelsesfellesskap, blir brukt for å ramme inn og diskutere samarbeidet som utviklet seg. Gjennom felles diskusjoner ble ulike kunnskapsformer satt i spill. Faglige og pedagogiske valg og begrunnelser ble utfordret og utvidet hos alle deltakerne. Til sammen ble det utviklet ny felles kunnskap om naturfagdidaktikk på småtrinnet. Viktige forutsetninger for utvikling av felles kunnskap var symmetriske relasjoner i undersøkelsesfellesskapet, en felles utforskende tilnærming og verdien av samspillet mellom aktørenes ulike kunnskaper. Avslutningsvis diskuteres betydningen av et slikt partnerskapssamarbeid for de ulike aktørene i lærerutdanningen.