Karkamış Baraj Gölü (Gaziantep) Su Kalitesinin İncelenmesi - Rıdvan Tepe; Banu Kutlu (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Bu çalışma; Şanlıurfa ve Gaziantep sınırları içinde bulunan Karkamış Baraj Gölü’nün fiziko-kimyasal özelliklerini ortaya çıkarmak amacıyla Ocak-Aralık 2015 tarihleri arasında belirlenen 5 istasyonda yüzey ve 4 ve 8 m derinliklerden su örnekleri alınarak gerçekleştirilmiştir. Alınan su örneklerinde yıl boyunca sıcaklık, pH, çözünmüş oksijen, elektriksel iletkenlik, amonyum azotu, nitrat azotu, orto fosfat fosforu, toplam azot ve toplam fosfor ölçülmüş olup tespit edilen değerler sırasıyla; sıcaklık (14,3-21,6°C ortalama: 9,4), pH (8,4-9,1-7,8), çözünmüş oksijen (9-10-11,8 mg L-1), elektriksel iletkenlik (251-332-412 µS cm-1) amonyum azotu (0,003-0,069-0,194 mg L-1), nitrat azotu (1,549-2,292-3,473 mg N L-1), nitrit azotu (0,001-0,006-0,053 mg L-1), orto fosfat fosforu (0,007-0,034-0,076 mg L-1), toplam azot (0,722-1,154-1,696 mg L-1), toplam fosfor (0,007-0,016-0,026 mg L-1) bulunmuştur. Karkamış Baraj Gölü’nde fizikokimyasal parametrelerin aylık olarak farklı derinliklerde değişimini izleyerek, su kalitesi özelliklerine ve sucul yaşam açısından uygunluk seviyesi ile Yüzeysel Su Kalitesi Yönetim Yönetmenliğine göre I. Sınıf yüksek kaliteli su sınıfında olduğunu göstermektedir.