Criades, mossos i altres servents del Mas Terrats de Romanyà d’Empordà. 1794-1808 - Albert Serramontmany i Hugas (Estudis d'Història Agraria)
Els servents permanents de les explotacions agràries catalanes són una figura menys coneguda que altres equivalents seus en alguns països europeus. Estudiem un exemple situat a l’Alt Empordà per comprovar si se sostenen algunes idees actuals. S’examinen, per una banda, les condicions laborals i la durada de l’estada al mas; per l’altra, els orígens socials i geogràfics d’aquestes persones, així com l’edat en entrar a treballar. Això permet conèixer la relació entre el treball permanent en un mas, el cicle de vida i el sistema d’herència català, i també veure com aquests mercats oferien condicions favorables als servents empordanesos.