Moje naukowe zbliżenia z Konstantym Grzybowskim i Markiem Sobolewskim - Juliusz Bardach (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Podczas uroczystości nadania Tadeuszowi Mazowieckiemu doktoratu honoris causa U.W. (12 maja 2003 r.) Prezydent Rzeczypospolitej przypominając współpracę z doktorantem jako współprzewodniczącym komisji Okrągłego Stołu powiedział, że potwierdza ona refleksje ks. prof. J. Tischnera, że „nieważne jest w co się gra, ale istotne jest z kim się gra”. Pomyślałem wówczas, jak były - i są - ważne w nauce zbliżenia postaw, prowadzące do wspólnego języka, wzajemnego zrozumienia i po prostu ludzkiej sympatii. I skojarzyłem to w pamięci, jak przed 50-ciu laty z niezapomnianym Konstantym Grzybowskim wystąpiliśmy w 1953 r. jako recenzenci w przewodzie doktorskim Andrzeja Gwiżdża, który bronił pracy zatytułowanej: Konstytucja burżuazyjno-obszarnicza z 1921 roku w praktyce. Było to moje pierwsze spotkanie z prof. K. Grzybowskim i okazało się, że mieliśmy zbliżone poglądy w ocenie tez doktoranta.