КЛАСТЕРИЗАЦІЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН ЗА ПОКАЗНИКАМИ ІННОВАЦІЙНОСТІ, ІНКЛЮЗИВНОСТІ, СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТА СТІЙКОСТІ ЯК ОСНОВНИМИ СКЛАДОВИМИ ЯКОСТІ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ - Вячеслав Македон; Валентин М’ячин (Економіка та суспільство)
У статті розкрито концептуальні засади оцінювання меж майбутнього економічного зростання країн Європи на основі чотирьох ключових параметрів: інноваційності, інклюзивності, сталого розвитку та спроможності до відновлення. Здійснено порівняльний аналіз показників для 29 країн за допомогою методів кореляційного та кластерного аналізу, що дозволило ідентифікувати основні структурні закономірності, виявити просторові відмінності та типологізувати країни за траєкторіями розвитку. Встановлено тісні взаємозв’язки між інноваційністю та резилієнтністю, а також між соціальною відкритістю та здатністю економіки адаптуватися до зовнішніх викликів. Окрему увагу приділено потенціалу створення інтегрального індикатора якості економічного зростання. Результати можуть бути використано для стратегічного планування національного розвитку та оцінювання ефективності реформ у контексті глобальних викликів.