Diz osteoartritinde kinezyolojik bantlamanın ağrı ve fonksiyonellik üzerine etkisi: Pilot Çalışma - Tamer Çankaya; Şebnem Avcı; Mustafa Yığılıtaş; Mehmet Arslan; Kartal Selici (Sağlık Akademisi Kastamonu)
Amaç: Diz osteoartriti ağrı ve fonksiyon kayıplarına yol açan önemli bir sağlık sorunudur. Tedavisinde ana hedef ağrının azalması, fonksiyonların geri kazanılması ve özürlülüğün önlenmesidir. Tedavide hastanın eğitimi, kilo vermesi ve uygun egzersiz programları kadar fizik tedavi ajanları ve kinezyolojik bantlama da yer almaktadır. Diz bölgesinde önemli bir kas olan kuadriseps femoris kasının fasilite edilmesi diz stabilizasyonu ve yükleri taşımada destek görevi görebilir. Bu çalışmanın amacı fasilitasyon yöntemiyle uygulanan kinezyolojik bantlamanın ağrı ve fonksiyon üzerine etkisini araştırmaktır. Materyal ve metod: Pilot çalışma olarak planlanan araştırmaya 50 yaş üzeri 25 kadın 3 grup şeklinde alındı: fizik tedavi ve kinezyolojik bantlama grubu, fizik tedavi grubu ve kinezyolojik bantlama grubu. Demografik verilerin alınmasından sonra, WOMAC, KOOS anketleri, visual analog skala ve merdiven tırmanma testleri tedavi öncesi ve sonrası uygulanıldı. Y şeklinde bantlama kuadriseps femoris kaslarına 1., 5. ve 10. günlerde uygulandı. Bulgular: Tedavi sonrası elde edilen değerler 3 grupta da anlamlı gelişme gösterdi (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda ağrı için anlamlı farklılık kinezyolojik bantlama grubunda bulundu (p=0,035). WOMAC sonuçlarında anlamlı farklar fizik tedavi ve kinezyolojik bantlama grubu (p=0,017) ile kinezyolojik bantlama (p=0,002) gruplarında bulundu. KOOS sonuçlarında anlamlı fark ise yine aynı gruplarda (p=0,006), (p=0,033) bulundu. Ancak her iki grup da birbirine üstünlük göstermedi. Merdiven tırmanma testinde gruplar arasında fark bulunmadı (p=0,063). Sonuç: Ağrıdaki en iyi azalmanın kinezyolojik bantlama grubunda olması bantın fasilitatör etkisinden veya ilk kez böyle bir tedavi ile karşılaşmanın motivasyonundan olabilir. Kinezyolojik bantlamanın gonartrozda kesinlikle kullanılması gerektiğini söyleyebilmek için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.