Rusya’nın Moldova Siyaseti ve Ukrayna Savaşı’nın Yansımaları - Figen Aydın (Akademik İncelemeler Dergisi)
Sovyetler Birliği’nin 1991 yılında dağılmasıyla bağımsız olan Moldova Cumhuriyeti, batı sınırlarında Avrupa Birliği üyesi olan Romanya; kuzey, güney ve doğu sınırlarında Ukrayna ile çevrelenmiştir. Ukrayna’ya bağlı Kırım’ın 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilmesinden sonra Doğu Avrupa’da yeni bir güvensizlik iklimi hâkim olmuştur. 2022 yılında ise Rusya’nın bu sefer çok yönlü bir saldırıyla Ukrayna’ya savaş açması, sınırında bulunan Moldova’nın ekonomik, siyasi ve askeri pek çok güvenlik kriziyle karşılaşmasına neden olmuştur. Moldova sınırlarına düşen füzelerin yarattığı güvenlik endişesine, ülkeye kabul edilen Ukraynalı mültecilerin Rusya tarafından hoş karşılanmayacağı düşüncesi eklenmiştir. Rusya’nın Batı ülkelerine sağladığı enerji arzını azaltması, Moldova’nın enerji krizi yaşamasına, bu durum enflasyonla birlikte ülke ekonomisinin zarar görmesine neden olmuştur. Moldova hükümetinin Ukrayna savaşının başlamasından sonra Avrupa Birliği’ne üye olmak için başvuruda bulunması ve Rusya taraftarı partilerin bu durumu protesto etmeleri ise ülkenin siyasi gidişatını ve devlet bütünlüğünü etkileyecek güce haiz görünmüştür. Çalışma, Rusya’nın Moldova siyasetini ve Ukrayna’ya açtığı savaşın Moldova üzerindeki siyasi, ekonomik ve askeri etkilerini açıklamayı amaç edinmektedir. Rusya’nın, Moldova’ya karşı sürdürdüğü baskın politikaların Ukrayna savaşıyla arttığı iddia etmektedir. Ukrayna’nın yanı sıra Moldova’ya karşı yürüttüğü hibrit saldırıda Rusya’nın jeopolitik hedeflerinin olduğu, Moldova hükümetinin batılı bir dış politika benimsemesinin engellenmeye çalışıldığı vurgulanmaktadır. Rusya’nın Moldova baskını artırmasıyla, Moldova’nın devlet bütünlüğüne ve ülkenin demokratikleşmesine engel olmaya çalıştığı çalışmanın ulaştığı neticeler arasındadır.