Almanya’da Türklere Yönelik Şiddet ve NSU Cinayetleri - M. Tacettin Kutay (Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi)
NSU (Nationalsozialistischer Untergrund) Terör Örgütü’nün sekiz Türk ve bir Yunan kökenli kurbanı öldürmesi hadisesi Alman ve Türk kamuoyu başta olmak üzere tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Katillerin yakalanması akabinde yaşanan hadiseler ve ele geçen bilgiler, Alman devletinin, bu cinayetlerdeki payını ve ihmalini tartışılır hale getirdi. Davanın uzun yıllar sonlanmaması ve birtakım bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmaması ise bu konudaki şüpheleri derinleştirdi. Cinayetler akabinde Alman kamuoyunda yapılan yorumlar, genel olarak, hadiseyi katillerin bireysel tercihleri ve yönelimleri ile gerçekleştirdikleri yönündeydi. Bu makale, özel olarak, North Rhein Westfalen Eyaleti Anayasayı Koruma Kurulu, Aşırı Sağ Raportörü Christoph Buschs’un NSU davasına ilişkin değerlendirme makalesine dayanarak Alman devletinin davaya yaklaşımını tartışmaktadır. Busch’un NSU hadisesine yaklaşımı ve olayı şiddet temelli okuma eğilimi üzerine şiddet kavramı ve Alman devletinin durumu tartışılmaktadır.