HEİDEGGER'İN HOBBES ELEŞTİRİSİ: VARLIĞIN COPULA OLARAK İKİLİ YAPISI - Cihan Senem Camcı Önal (Felsefe Dünyası)
Bu yazının amacı, varlığın dilde copula, koşaç olarak nasıl ikilibir bağlılık içinde işlev gördüğünü tartışmaktır. Bu çalışmada, dır’ınhem copula, yani koşaç olarak bağlayıcılığını, hem de bu bağlananifadelerde copula’nın ortaç olarak varlığın örtük karakterini koruduğunuöne süreceğiz. Heidegger bize bu ikili bağlılığın kendi içinde dilegetirebilirliğin olanağını saklı tuttuğunu ve bu olanağı bize yinelenişindegösterdiğini, yine de bu kendini gösterişte örtük kaldığını anımsatıyor.Hobbes’un copula yorumunun ötesinde, olmak fiili anlamındaki dır, koşaçişlevinde koşaçın geçişli yapısı sayesinde, varolan şeylerin varlığı olarakdilde ortaç formunu da kendisinde saklı tutar. Biz bu yazıda, dilin, olmakfiilinin ortaç anlamını da koruyarak, aynı zamanda, koşaç işlevini gördüğübir oyun olarak görebileceğimizi öne süreceğiz.