Kórnicki rękopis układu prawa polskiego Jana Sierakowskiego z XVI wieku - Wacław Uruszczak (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Do znanych nauce kompendiów prawa polskiego powstałych w wieku szesnastym należy układ systematyczny Jana Sierakowskiego. Jedyny — jak dotąd — badacz tego układu Michał Bobrzyński datował jego powstanie na rok 1554. Wówczas to jego autor, referendarz koronny Jan Sierakowski, udał się wraz z królem Zygmuntem Augustem do Wilna, gdzie dzieło swoje ukończył. Informację o tym znalazł Bobrzyński w jednym z dwóch znanych sobie rękopiśmiennych przekazów układu, a mianowicie w rękopisie nr 181 z Biblioteki Zakładu im. Ossolińskich we Lwowie, obecnie we Wrocławiu, tzw. Kodeksie Ossolińskich. Drugi znany mu rękopis pochodził z prywatnej biblioteki hrabiego Józefa Szembeka w Porębie-Żegocie koło Alwernii. Rękopis ten datował autor Dziejów Polski na rok 1560.