Продуктивність корів західного внутрішньопородного типу української чорно-рябої молочної породи при різних варіантах підбору - Вікторія ДАНЬКІВ; Мирон ПЕТРИШИН; Ярослава ПАВЛИШАК (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
Мета роботи – методом ретроспективного аналізу оцінити ефективність варіантів племінного підбору, які використовувалися за розведення західного внутрішньопородного типу української чорно-рябої молочної породи у 2000–2021 рр. Встановлено вплив різних варіантів підбору за приналежністю до різних генеалогічних ліній на молочну продуктивність, відтворну здатність корів західного внутрішньопородного типу української чорно-рябої молочної породи. Поєднання бугаїв ліній голштинської породи з матерями ліній голландської породи дозволило отримати надій 4581 кг молока, що вище від зворотного поєднання ліній голландського походження з лініями голштинського походження на 739 кг, або 19,2 %. Первістки, отримані при внутрішньолінійному типі підбору в лініях Елевейшна і Чіфа відзначалися нижчими надоями від ровесниць, отриманих при кросах ліній. Найвищий надій мали первістки, отримані при підборі бугаїв лінії Чіфа з батьківської сторони до лінії Астронавта з материнської сторони (4782 кг). Найменший надій за першу лактацію і найвищий вміст жиру був у корів від поєднання ліній Астронавта × Чіфа.