Med blæk eller blod! – Om at læse Nietzsche med Bataille - Peter K. Westergaard (Norsk Filosofisk Tidsskrift)
Sammendrag I sin behandling og inddragelse af Friedrich Nietzsche hævder Georges Bataille at være «den eneste», der har forstået Nietzsche. Bataille forsøger at forbinde sin egen tænkning med Nietzsches, så der «ikke længere var to, men én bevægelse». Batailles påstand og bestræbelse imødegås og modsiges som en «strategisk fejllæsning« og misforståelse af Nietzsche. I denne artikel argumenteres der imidlertid for, med henvisning til den første bog i Således talte Zarathustra, at Batailles påstand og brug af Nietzsche er forenelig med og udgør en indfrielse af Nietzsches anvisninger på, hvorledes han ønsker sig læst og forstået. Med udgangspunkt i en præsentation af Batailles centrale tankefigurer, Nietzsches ideer om følgeskab og distinktionen mellem blodets og blækkets hermeneutik søges det godtgjort, at Batailles tænkning netop er et eksempel på et «ret» følgeskab af Nietzsche. Generelt formuleret angår denne artikel det «umulige» spørgsmål: Hvorledes ønsker Nietzsche sig læst?